İnanılmaz Hızlar Sunan Intel 3D XPoint Bellek Teknolojisi Duyuruldu


Intel ve Micron ortaklığında geliştirilen 3D XPoint bellek teknolojisi geleneksel DRAM ve NAND bellek teknolojisinin kökünü kurutabilir. 3D XPoint bellekler bizlere çok büyük bir yenilik sunacak. İlerleyen dijital dünyada verilerin boyutunun arması da bizlerin daha büyük boyutlara daha büyük hızlara ihtiyacımızın olduğunu gösteriyor.

3D Xpoint Wafer'ları
3D Xpoint Wafer’ları

Intel, 3D XPoint teknolojisini NAND bellekler ile karşılaştırmış durumda. Yeni bellek teknolojisi NAND belleklerden 1000 kat daha hızlı, 1000 kat daha dayanıklı, 10 kat daha yoğun ve daha az zar alanı sahip. Bu yoğunluk yeni Çapraz Nokta mimarisi ile elde edilmiş durumda. Bu sayede veriler daha hızlı ve daha verimli bir okuma/yazma işlemi gerçekleştiriliyor.
3D_XPoint_Die
3D XPoint 128GB bireysel dopolama kalıbı

Şuanda kullandığımız HDD, DRAM ve NAND‘ları kıyaslamak gerekirse; NAND (yani SSD) bellekler HDD’lerden 1300 kat daha hızlı fakat DRAM (yani RAM) bellekler ise NAND belleklerden 1500 kat daha yüksek hızlarda çalışabiliyor. Intel ise yeni bellek teknolojisi ile hem hızlı hem daha ucuz hemde daha az enerji tüketimi vaat ediyor. Ayrıca geliştirme sadece hız için geçerli değil. Bellekler için gecikme de çok önemli. 3D XPoint bellekler sadece 10 nanosaniye gibi çok küçük bir gecikmeye sahip olacak. NAND bellekler 10 microsaniye gecikmeye sahipler.
gecikme
Genel olarak baktığımızda yüksek hızlı depolama ihtiyacımız arasında en üstlerde geliyor. Zira sadece 2013 yılında olan 4.4 Zettabayt dijital veri 2020 yılında 44 Zettabayt seviyesine çıkacağı ön görülüyor. Ve evet bu rakamlar inanılmaz büyüklükte rakamlar, Megabayt’a dönüştürmek isterdim ancak yazı bayağı bir uzardı.
nand vs 3d xpoint
3D XPoint’e dönersek ilk örneklerinin gelecek yıl geleceğini söyleyen Intel, teknolojinin bilgisayarlara PCI-e ara birimine takılacağını söylüyor. Tabi bu durum sadece ilk yıllar için geçerli zira PCI-e bir zaman sonra 3D XPoint’e yetemeyecek seviyede kalacak. Dolayısıyla anakartlarda yeni bağlantı ara birimlerinin eklenmesinin zamanı hafiften geliyor diyebiliriz. Son olarak aşağıdaki videoyu kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz.


Teknolojiyi ve popüler kültürü takip etmeyi sever, onlar hakkında yazmayı daha çok sever. Ayrıca sizden gelen soruları da cevaplamaktan hoşnut kalır; [email protected] twitter.com/MtnAKPINAR

1 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir